fredag 6 mars 2009

Richard Ruth och "Grump-lump"-Chevyn


Richard älskade bilar. Han byggde racechassin redan innan dess. Inte långt efter öppnandet av hans speedshop 1969 i Merced, CA, dök det upp en kille som ville göra film. Filmen skulle vara en road movie med massor av bilscener och nu letade han efter en av stjärnorna. Egentligen var stjärnan den bilen som bland annat Dennis Wilson från the Beach Boys skulle åka i, men snart skulle Ruth få en roll i filmen också.
60-talet hade kommit till sitt slut och 1970 kom ett nytt utförande på bigblockaren från Chevrolet - 454an. Det var enda året den gav 460 hästar i LS-7 utförande. En passande maskin.
Skalet fick bli en 1955 Chevrolet 150 som "reducerades" till 210-utförande genom att raka den på lister. En klassisk racer.

Ruth monterade ett tunnel ram insug med dubbla fyrportare, en M-22 "rockcrusher" låda och en Oldsmobile axel med 4,88:1. Dessutom stel axel fram, skivbromsar runt om, flippfront, skuff och dörrar i plast, rutor i plast och American mags med M&H Racemaster drag slicks. Bilen sägs ha klockats för låga 10:or på strippen innan den levererades till filminspelningen.

På huven satte man ett så kallat Grump-lump scoop. Allt var klart för att visa beställaren.

Regissören och beställaren av bilen Monty Hellman var nöjd. 20 år senare skulle han producera Reservoir Dogs och dra sitt strå till att influera Tarantino att göra en bilfilm i Death Proof 2007.

Nå, filmen, Two Lane Blacktop, hade premiär 1971 i Usa men först 1973 i Sverige.

Samma år hade American Graffiti premiär i Sverige och Harrison Ford sitter då i samma bil som rollfiguren Bob Falfa. Det var OK med George Lucas att behålla bilen fast motorn kom ut 8 år efter att filmen skall utspela sig. Harrison Ford är nöjd bara han slapp klippa sitt då långa hår. En cowboyhatt löste den konflikten.

Richard Ruth sätter alltså ihop bilen för denna andra film, och nu går den ännu bättre.
I slutscenen knäcker man två bakaxlar innan man kan filma det legendariska racet mot Milners 32:a.

Efter filmen slumpas bilen bort och Richard Ruth fortsatte att bygga racebilar. Hans företag finns kvar än idag precis som 55an.

Way cool, Richard!

2 kommentarer:

  1. En utmärkt film och en grymt snygg Cheva.
    I Sverige hette filmen "Fortare än döden".

    Förutom Dennis Wilson så var även den andre huvudrollsinnehavaren, James Taylor, musiker och liksom Wilson knarkade han rätt hårt. Till skillnad från den forne Beach Boysmedlemmen som drunknade 1983, har Taylor överlevt och invaldes till Rock & Roll Hall of Fame år 2000.

    SvaraRadera
  2. Tack för kommentaren! "Fortare än döden" är ett tecken på att det skulle gå att "samla" på svenska filmtitlar som har absolut ingenting att göra med originaltiteln - ett koolt tidsfenomen så gott som nåt annat. Kanske slog man i ordboken efter "blacktop" men hittade varken ordet eller betydelsen.
    Tack för input om Taylor!
    P.

    SvaraRadera