torsdag 14 maj 2009

The Wilhelm Scream

Idag fyller George Lucas 65 - grattis - och det ger mig en halvtaskig ingång till vad jag tänkt skriva om, nämligen "The Wilhelm Scream". OK, om man inte är filmfreak kan man kanske sluta läsa men om man gillar lustiga detaljer i livet så kan detta vara en sådan.
1951 gjordes "Distant drums" som innehöll en scen med en man som åts(!) av alligatorer medan han gav ifrån sig ett sprucket skärande skrik. Skriket lades in i den ljudresursen som filmbolaget använder sig av vid redigeringen då man vill sätta lite ljudkrydda på filmen. Första återanvändandet var 1953 i "The charge at Feather river" då en mindre karaktär vid namn Wilhelm blev träffad av en indianpil.

När Ben Burtt satt som ljudansvarig för Star Wars och redigerade som bäst en scen där Luke Skywalker skjuter en Stormtrooper hittade han ljudet och tyckte så mycket om det att han använde det i den scenen, gav det namnet efter rollfiguren 1953 och tog det med sig i sin karriär. Idag sägs mer än 130 filmer innehålla "The Wilhelm Scream". Eftersom skriket blivit till en kultartikel bland filmnördar så kommer det nog att bli fler filmer som får skriket, kanske en reklamfilm nån gång?

Well, som en kvittens på nischat innehåll på denna bloggen finns här en snabbutbildning i det roliga skriket.Sedan kan man ju fråga sig (om man nu inte tröttnat på detta) vem som var den ursprungliga skrikaren 1951?
Under många år visste man inte vem det var och brydde sig kanske inte heller, men allt eftersom "populariteten" steg (tja, Peter Jackson blev så förtjust i "skrikkonceptet" när han fick det förklarat för sig i "Ringen 2" att han bestämde att det skulle finnas med i den tredje ringfilmen också) så blev man nyfiknare.
I samband med att Ben Burtt började jobba på Pixar gjorde han en liten undersökning och bland annat genom efterlevande fick fram att den som skrek troligtvis var Sheb Wooley, då skådis och sångare. Sheb spelade i ett antal filmer från "High Noon" till "Rawhide" och "The outlaw Josey Wales" med Clint Eastwood. Fast mest känd blev han 1958 när han spelade in "Purple People Eater".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar