fredag 26 juni 2009

Jackson 5:s Michael gick bort i nattFödd 1958 var Michael inte gammal när han gick med sina bröders soulgrupp 1964. I början turnerade bandet i mellanvästern där det ju inte var helt självklart att ett svart band var välkommet. En rad restauranger var dock säkra för färgade, och fick snabbt epitetet "the Chitlin´circuit" från maträtten "Chitterlings" som var stekt griskött och inälvor. Ofta öppnade man för stripteaseakter och det var ruffa områden att uppträda i.
Han blev uppfostrad som en av Jehovas vittnen och hade en far som misshandlade honom fysiskt och psykiskt. Inte sällan höll hans far honom upp och ner medan han slog honom me läderremmar och skrämde gärna honom när han sov.
Så med en riktigt rutten barndom i bagaget hann han kanske inte bli glad över att de signade med Motown records 1967, The summer of love, efter en amatörtävling på The Apollo theatre. Barry Gordy hade redan en underårig i sitt stall, Little Stevie Wonder, och hade redan trassel inte minst med fackförbund, men gillade gruppen med Michael i spetsen och bestämde sig snabbt.
1969 flyttades gruppen ut till Californien och i brist på bostad fick man bo en tid hos Diana Ross. Det bestämdes att man skulle säga att Diana upptäckte bandet, och att Michaels ålder skulle vara 8 istället för 11.
Alla hits som följde gav gruppen och sedermera Michael en plats i musikhistorien.
Inte dåligt med en tuff uppväxt i bagaget.
Vila i frid, Michael.

2 kommentarer:

  1. Som gammalt Michael fan så minns man dom fantastiska stunderna med Michael på det glada 80-talet.

    SvaraRadera
  2. Tragiskt... på någor sätt känns hans liv som det utvecklade sig också tragiskt, men man har ju bara mediabilden av det hela...
    Men fick han någonsin bara vara en liten lekande kille.

    SvaraRadera