fredag 19 juni 2009

Midsommar är Swamp Pop!


Swamp pop var ju en musikform som etablerades i mitten av 50-talet. Johnnie Allan var en av företrädarna med "Lonley days and Lonley nights", Richard Penniman var en annan med "Can´t believe you want to leave". Bill Haley hämtade förlagan till "See you later aligator" från genren. I Acadiana som är ett område runt gränsen Louisiana/Texas ville en del tonårs-cajuns och en flock dito mörkhyade creoles höja värmen och blandade in Rhythm and blues och Country and western med ett stänk av traditionell New Orleans hetta och fick sin egen genre. Fats var kanske den största i antal skivor sålda. Fast detta är ändå bara att skrapa på ytan.
För att fira Midsommar i hetta och på nåt långsökt sätt visa att bra musik fanns även på 80-talet postar jag därför fantastiska David Lindleys "Bon Ton Roulez" (som kanske är mer åt Creole). Killen som gjorde sig känd i musikindustrin redan under 60-talet, inte bara för sin musik utan även för att spela på billiga nybörjargitarrer från Sears för att han gillade ljudet.
Gunga på!

Dessutom får Frankie Ford som ju hade sin hayday under 50- och 60-talet i en 80-talsinspelning köra gamla "Whiskey heaven" som får en att längta tillbaka till NOLA.


Ha en fantastisk Midsommar!!!

1 kommentar:

  1. Lindleys gitarr är grym! Tilläggas bör även att det är fantatiskt hur en röst och en gitarr kan låta så komplett och massivt.

    SvaraRadera