torsdag 4 juni 2009

Peggy och Jessica


Peggy Lee var av norsk och svensk härkomst, fast det har inget med saken att göra. Hon blev känd för att sjunga "soft and cool" med bland annat Benny Goodmans band. Jag tycker att hon är råkool (och soft)med massor av lågmäld attityd i framträdandet. Låten är ju en typisk "girl power" sång som om det var tufft att Mona Wessman höll den stilen när hon gjorde "Gå och göm dig Åke Tråk" 1968, så var det nog ännu tuffare när Peggy gjorde det 26 år tidigare 1942.
Senare skulle hon göra "Fever", "Is that all there is" och musiken till Disneys "Lady och Lufsen". 1955 blev hon Oscarsnominerad för sin roll i "Pete Kelleys Blues", så det hon gjorde, gjorde hon bra.
Med risk för att leka bort Peggy vill jag ändå passa på att posta samma låt när den används i "Who framed Roger Rabbit" 1988. Fantastiska Kathleen Turner gjorde Jessica Rabbits röst men när det kom till att sjunga Peggys låt på ett sätt som fick alla (manliga) biobesökare att få ståpäls ... hmm .. ja, så kallde man in Amy Irwing för att ge mesta möjliga östrogeneffekt. Notera och känn in sluttonen som aldrig tar slut och dröjer sig kvar i minnet. Eller som Jessica Rabbit själv säger: "I´m not a bad girl, I was just drawn this way.".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar