onsdag 6 januari 2010

Blue Eyed Soul: Roy Head fyller år!


Roy Head fyllde 65 den 9e januari 2006 och hans fru Carolyn visste precis vad hon skulle ge honom; en prostataundersökning.
Roy blev överraskad men behöll lugnet. "När man kommer på ett annat sätt att kolla den så skall jag göra det!"
"God's kept me healthy, I'm still doing flips and splits" kan Roy säga då han fortfarande uppträder men hans referens är daterad till mitten av 60-talet.

Det är några år sedan han slog igenom. Man kallade honom en "blåögd James Brown". Han var lika galen som Brown på scenen med pistongben och attackhöft. Som en trimmad hurricane gav han allt. Inte sällan ramlade han och slog sig, och ibland fick han höra från nån i publiken "gör det där hoppet där du slår näsan blodig!".

Men det var lite mer än soul. Lite rock ´n roll. Lite slyngel. Lite brudmagnet.
Som frontman till bandet The Traits drog han mer än sin del av lasten. De kom från Texas och närmare bestämt Gulfkusten och brukade battla mot andra R´nB-band på helgerna.
Billy Gibbons i ZZ Top hade sett honom live och köpte singlarna så fort de kom ut. B-sidan på "Just a little bit" hette "Tush hog" som på Guldkustslang betyder extra fin. Flera år senare skulle han använda första delen av det utrycket som namn på en låt.

The Traits och Head levde 3 månader på topplistorna 1965 med "Treat her right" bara slagen av Beatles. Snart nog skulle bandet börja splittras, men under denna korta tid levererade de energisk musik.

Det var som sagt på scenen Roy släppte loss helt. Det ryktas att han bitit Elvis i fotleden. Att han ridit in i lokalen på en häst och misslyckats med att hoppa från den upp på scenen. Att han hoppat upp och greppat ett varmvattenrör ovanför scenen och efter att ha bränt sig ramlat av scenen och hamnat hängande i sin livrem.
Och att han ljugit för publiken och sagt att Tina Turner skulle uppträda och klätt sig i drag och uppträtt som henne. Ja jäklar...

Och att han drack mycket sprit. Tills nyligen började han varje dag med en Bloody Mary.
Men fortfarande uppträder jubilaren och lovar samma inlevelse som -65.
Han lovar också att inte göra en prostataundersökning.

I alla fall så länge som man gör som man gör.

Det är Roy Head. Han ger inte upp. Se själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar