söndag 28 februari 2010

Blue Eyed Soul: Wayne Cochran


I filmen Blues Brothers får bröderna frågan varför de klär sig som FBIare och inte i blåjeans som Wayne Cochran.
Farfar var Ku Klux Klan. Pappa var framgångsrik hembrännare. Då är det ju inte konstigt att man gillar..... soul.....? Vänta nu här....
När jag för några år sedan köpte en skiva med Wayne Cochran and the C.C.Riders på heliga Musik och Konst i Malmö fick jag frågan:
" Vet du vem jag tycker skall spela Wayne Cochran om man gör en film av hans liv?"
"Näe" svarade jag och tänkte att här finns det en rörlig intelligens.
Svaret kom med eftertryck: "Bill Murray."
Jag mös vid tanken och höll med. Kanske var det håret...?

Fast Wayne är ingen Bill.
När han gick i skolan blev han inspirerad av Voola-sångaren Esquerita och bestämde sig för att planka hans frisyr.

För detta blev han relegerad.

En dag som ung läste han om en ung tjej som avled när hon åkte in i ett traktorsläp med sin fars -54 Chevy när hon var ute på date. Detta gjorde intryck på honom och han skrev "Last Kiss". Strax efter fick han Gala Records att ge ut den. Han åkte ut och med fullastad bil och försökte få DJs att spela den.

Framgången uteblev 1963 men året efter kunde J. Frank Wilson & The Cavaliers bocka av sin första hit med samma låt som gick rakt upp på listorna.

1999 får Pearl Jam en hit med samma låt.

1963 har han också startat C.C.Riders (Cochran Circuit Riders) och köpt sig en gammal Flxible buss att turnera i. Pengar är det ont om och ett batteri till bussen kostar 365$ så de knuffade alltid igång den.
Efter ett gig i en bowlinghall i Calumet City, Ill, blir de upptäckta av en man som skall öppna en nattklubb i Miami. Stället heter "The Barn" och blev bandets hemmabas.

Komikern Jackie Gleason (Buford T. Justice i filmen "Smokey and the Bandit") hade en show som spelades in i Miami. En kväll går Jackie och hans gäng på The Barn och blir fullständigt tagna av vad man ser. En vit kille som röjer som James Brown! Med ett 10-manna band! Jackie bokar Wayne och hans C.C.Riders på stående fot.

Wayne, som tycker det är en kanongrej, skriver "Going back to Miami" inför showen och levererar den med stil.

Denna hårt arbetande man gick igenom en massa droger och sprit, och till slut började hälsan rasa. Hans fru lämnade honom. Han gjorde en del album under 70-talet men strax efter upplöste han bandet efter ett sista uppträdande på Letterman show.

Idag är Wayne en blodsvallande pastor som predikar frälsning med spruckna stämband.
Han mår bra. Han har tonat ner sin "cocaine hairdo".

Det sägs att det finns en bar i Chicago som heter Other Place som haft en massa artister genom många år. På en av de fotografiklädda väggarna finns en skylt som berättar om vilka regler som gäller i baren. Om man lyfter på den skylten finns ett foto bakom där man kan se en galen Wayne parta hårt bakom scenen med en barbröstad Jackie Wilson.
Wayne gjorde ett rejält intryck och gör det fortfarande.

Inte bara en snygg frisyr......

1 kommentar:

  1. UNDERBART...! tack för denna blänkare om Wayne, en ganska okänd snubbe för mig, jag kanske har hört honom utan att veta. Ett toppeninlägg.

    SvaraRadera