söndag 9 maj 2010

Lada Edmund Jr: "The Mary Poppins of Rock ´n Roll"


"Jag kan inte laga mat. Min stavning är inte bra. Det är svårt att tro hur få jobb det är för en tjej som kan köra motorcykel utför ett stup" sa Lada Edmunds Jr. en gång.

1975 hade hon känt Hal Needham en tid. Hal jobbade som stuntman i tusentals filmer och hade ett företag som sålde just stunts till filmindustrin. Lada hade halkat in i stuntvärlden och gjorde nu stunts i "Charlie´s Angels" och "Starsky and Hutch".

Företaget Eaton hade tagit fram en modell av en krockkudde som man ville få in i bilindustrin. De tog kontakt med Hal och kom överens om att söta 28-åriga Lada var rätt person att testa krockkudden. Man riggade upp en betongbarriär på 80 ton som måltavla och satte Lada i en ´72a Mercury och lät henne köra in i trailern i 24,5 mph.
Detta gjorde Lada till den högst avlönade stuntpersonen.

Ladas egen kommentar "Det svåraste med jobbet var att se ut som en hemmafru".

"Jag har blivit runtdaskad hårdare förut."

Lada Edmund Jr. startade sin karriär 1960 som 13-åring i pjäsen "Bye Bye Birdie" men det var genom TV-serien "Hullabaloo" som hon klev in i historien på allvar. Hon fick jobb som GoGo-flicka mellan 1965-66 och gjorde det jobbet bättre än alla andra då hon gav järnet när hon shakade.


Kolla in klippet med Chucken - det är Lada till höger:


Här är hon i badkaret längst ut tillsammans med Mamas and Papas:


En bit in i karriären fick hon spela in några låtar. Här är "I know something" med Lada:


Lada fick träffa alla stjärnorna i sitt jobb. Här är hon i mitten med Nancy Sinatra och Pamela Tiffin på flankerna. 1964 gjorde hon filmen "For those who think young" med dem.


Lada gjorde film 1969 med Jon Voigt som hette "Out of it".

Kolla in trailern:


Hon var med i "Jump!" (1971), "Savage (1973)", och "Act of Vengeance" (1974)
Okej, så det är Lada. Var var vi nu i berättelsen.., jo, hon träffade Hal Needham.
Hal Needham hade jobbat länge som Burt Reynolds stuntman, och de hade med tiden blivit kompisar så Hal bodde i Burts gästhus i 10 år. En dag när man var nere i sydstaterna och filmade "Gator" fick man reda på att Coors-öl inte var lagligt öster om Mississippi. Ball historia tyckte Hal om att man smugglar öl från Texarcana, och det skall vara mycket snabba bilar och åka av. Här är Hal med Burt och Jerry Reed:


Well, för att göra en annan historia kort så skulle ju "Smokey and the Bandit" bli Hal Needhams första film som regissör. Filmbolaget valde Sally Field som kvinnlig huvudroll och i en scen kör hennes karaktär fort så in i bänken och man beslutade sig snabbt för att skaffa en stuntförare. Du har gissat det - föraren blev Lada.
Tror att du kommer ihåg scenen efter att Bandit och Buford T Justice träffat varandra på fiket.
Filmen blev ju den mest säljande filmen 1977 efter Star Wars och Hal var nu regissör på riktigt.
Ett par år senare hade Brock Yates skrivit färdigt manus till "Cannonball run" och även där jobbade Lada som stuntförare.

Dags att sätta en sak på plats: Lada uttalas "Lay-da" och gillar du inte det får du ta upp det med henne själv. Om du finns på Facebook (där för övrigt K-Retro finns att bli fan av) så kan du bli vän med henne där. Om du vågar. Det här är Lada idag:

Jag kan ju känna att det är "mindblowing" att man kan koppla upp sig och kanske chatta med en 60-talsikon. Galet koolt.

Tänk vilka historier detta yrväder har. Och kanske har hon kvar sina GoGo-boots?

6 kommentarer:

 1. Ett stort tack... ett underbart inlägg. Hade ingen kolla alls på henne.

  SvaraRadera
 2. hur får jag fram dig på facebook... inte under k-retro eller?

  SvaraRadera
 3. Tja, jag finns ju under mitt Namn "Peter Kampf" eller också söker du på "K-Retro". Tusen tack för fin kommentar dessutom!

  SvaraRadera
 4. Ett rent ut sagt skitbra inlägg Peter.
  Har du haft eller har någon släkting här upp i kristianstad

  SvaraRadera
 5. Tusen tack för snälla ord! Jo - på min fars sida finns en del i de krokarna, tyvärr ingen jag har kontakt med. Visste inte att du finns i Skåne - skönt att veta att det finns fler "kulturbeivrare" här :-)

  SvaraRadera
 6. The StarChief12 maj 2010 21:22

  Jag har föresten ett gammalt filmklipp med Smoky R där det står en GoGo brud och shakar loss som är väldigt lik just denna Lada.
  Jodå vi är några kulturkramare lite varstans häromkring

  SvaraRadera