söndag 4 juli 2010

Film för friserade fritänkare: John Waters "Hairspray"


Filmbolaget "New Line Cinema" har du nog sett loggor för i början av en del filmer. Idag är det en del av Warner Bros och det är en av de stora spelarna inom filmproduktion, men 1967 när Robert Shaye startade företaget i sin lägenhet var det inte mer än en dröm. Robert ville förse studenter med film som hade ett högt kulturvärde och distribuerade en hel del importerad film till nationer och caféer.

Idag har företaget ett smeknamn som är "The house that Freddy built". Skälet till det är att när det såg som mörkast ut ekonomiskt så beslutade man sig för att producera "Terror at Elm street" och fick därmed sin största hit så långt.

Men man skulle kanske kunna kalla företaget "John´s house" då man fick en del draghjälp av en regissör med lite udda idéer. 1969 släppte John Waters sin första fullängdsfilm, "Mondo Trasho" och New Line distribuerade den i ett läge då man inte hade stadd kassa och filmen och dess uppföljare "Multiple Maniacs" fick fans bland de universitetsstuderande.


John klämde fram en rad filmer, alla mer eller mindre stötande, med i stort sett samma skådisar. En som blev berömd var den kraftigt överviktiga transan Divine, som verkligen separerade de hurrande från de hotfulla.


Här är hon inte fullt så fet i Waters "Pink Flamingo"Efter att John hade släppt luktfilmen(!) "Polyester" 1981 tog alla en paus tills man släppte "Hairspray" 1988, och det är om den filmen detta inlägg pushar egentligen.

"Hairspray" utspelar sig i Baltimore 1962 och har ett bra soundtrack fullt av tidstypisk musik och en hel del bilar från den tiden. Efter att ha använt personer som Traci Lords och Patty Hearst introducerar John en ny förmåga i huvudrollen, nämligen Ricki Lake som Tracy Turnblad, den rundnätte flickan som vil dansa på Corny Collins Show. Hennes mor spelas av Divine på ett originellt sätt.


Hela filmen belyser problemet med att människor blir dömda på grund av sitt yttre som exempelvis på grund av rasfrågan på den tiden. Debbie Harry, Sonny Bono och legendariska Ruth Brown finns med i filmen och det gör ju inte saken sämre.
Helt klart är filmen sevärd och håller ikonstatus, och till och med den nya filmen är OK.
Njut av kläder, miljöer och inte minst uppsprayade frisyrer.Filmen blev nominerad till flera priser och drog in över 8 miljoner dollar.

Hairspray blev en Broadwayshow och senare gavs en nyinspelning ut med John Travolta i Divines roll som mor.

John Waters fortsatte att göra film, mer kommersiella, men fortfarande som "Den dåliga smakens förkämpe".Ricki Lake fick sin talkshow, men är fortfarande skyldig Divine tack för att han lärde henne gå i högklackat.

Några dagar efter att "Hairspray" gått upp på biograferna hade Divine en audition för en roll i Fox TV-serie om familjen Bundy, "Våra värsta år". Efter att ha blivit oroliga för att han inte kom hittade man honom död av förstorat hjärta. Han blev 42.

Det sägs att kortet från Fox som följde med blommorna vid begravningen löd: "Om du inte ville ha jobbet hade du bara behövt ringa och berätta det."

Komiker finns överallt....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar