torsdag 29 juli 2010

Heidi Brühl: Mer än bara Tysklands svar på Doris DayEftersom jag konstaterar att jag har 9 singlar med Heidi Brühl känner jag att hon måste få sin plats bland K-Retros spännande människor. Presenterarrrr....Heidi!Heidi var en toppentjej. Om du har sett "Licens att Döda" (The Eiger Sanction) med Clintan så har du nog sett Heidi. Hon spelar en lättfotad hustru till en av karaktärerna och såg ut så här:


Nu blev "Eiger Sanction" aldrig en hit kassamässigt. Idag är filmen en kultrulle bland bergsbestigare eftersom den till skillnad från Sly´s "Cliffhanger" innehåller riktiga scener på berget. Tyvärr var detta ett skäl till att man fick uppleva dödsfall under inspelningen.

Heidi hade tidigt filmerfarenheter. Hennes far var filmproducent och ordnade in sin talangfyllda och 13-åriga dotter i vad som blev en kassahit i Tyskland 1955: "Die Mädels von Immelhof". Ett klipp ur den äppelkindande familjerullen med Heidi i mitten ser du här:Med den framgången under bältet gick hon vidare till skivindustrin och fick som 17-åring sin första hit/inspelning 1959 med Chico Chico Charlie.
(Bästa klippet jag hittade var detta så du får hoppa fram tillmitten av filmen för att se Heidi)
1962 fick hon diagnosen magcancer, men lyckades slå sjukdomen.


1963 fick hon representera Tyskland i Eurovisionsschlagertävlingen med "Marcel" (och om du undrar så satte vi hårt mot hårt med Monica Zetterlund det året)Samma år dog hennes far som också var hennes manager. Då träffade hon den amerikanske skådisen Brett Halsey och gifte sig med honom. Här är de i mingelläge.Heidi såg bra ut och inte sen att utnyttja det. Till exempel hamnade hon på vykortHon flyttade till staterna 1970 och var med i en del TV (som Columbo) och film med till exempel Clintan. Hon uppträdde med Sammy Davis Jr. i Vegas.-76 gjorde hon slut med Brett och flyttade så småningom hem till Tyskland igen. Hon startade ett eget musikförlag och jobbade som producent mellan mindre roller och inspelningar. 1980 vek hon ut sig i Playboy.


1991 kom cancern igen. Denna gången i bröstet.
Heidi dog på operationsbordet och är begravd i München.


Ett spännande liv som jag har brutalt kortat ner till några rader.

Hittade ett klipp som innehåller en del bilder av henne till tonerna av hennes låt från -69, Berlin. Njut!

4 kommentarer:

 1. Peter: Varken Brühl eller München har du fått till... Tyskt y är ju en mystifikation, men tangenten med två prickar (..)ska man trycka på innan man trycker vanligt u och vipps får man tyskt ü. För övrigt anser jag att den svenska toppningen 1963, men låten av Bobby Ericson och Beppe Wolgers och framförd av Monica Zetterlund är det vackraste svenska bidraget till Eurovisionens schlagerfestivalen någonsin!!

  SvaraRadera
 2. Bra presentation som vanligt.

  SvaraRadera
 3. Snyggt som vanligt, många fina bilder.

  SvaraRadera
 4. Aaahhhh....üppmärksamt! Visste jag inte och är latare än Jeff Lynne när det gäller sånt så tusen tack för det Ulf! Hur gör man förresten "ss"?
  FS och SC - tusen tack för fina ord.

  SvaraRadera