måndag 20 september 2010

Ipcress file från 1965; En smutsigare Bond med farligt bra tema


"Now listen to me. Listen to me...." "Ipcress file" är en höjdarrulle med ett kanontema. Som allt annat finns det lite historia bakom.


1961 läste Harry Salzman Ian Flemings "Goldfinger" och blev imponerad. Han var en kille som hade rykte om sig att ta på sig stora projekt och genomföra dem så det var inte en total överaskning när han bestämde sig för att göra film av James Bond och skaffade sig rättigheterna. Ian Fleming tyckte själv att hans böcker om Bond skulle bli dåliga filmer och gjorde ingen hemlighet av det. Harry fick ihop $50.000 och slog till.


Albert R Broccoli, eller "Cubby" som han kallades tänkte på samma sak men var sent ute. Harry hade redan rättigheterna och ville inte sälja. Efter att ha lärt känna varandra beslutade Harry sig för att gå in i partnerskap med Cubby. Cubbys fru hetta Dana och Harrys hette Jaquiline så bolaget fick heta Danjaq och ett produktionsbolag vid namn EON bildades som en del av det. Cubby, som funnits i filmbranschen en tid (och hade släkt som var gangsters) fick ihop startkapitalet och "Dr. No" kom ut 1962. Året efter släpptes "From Russia with love" och framgångarna började synas.

Efter "Goldfinger" hade Harry börjat att tröttna på Bond. Han blev förtjust i Len Deightons "The Ipcress File", där huvudpersonen saknar namn, men när Harry träffade Michael Caine satte han Harrys namn på hjälten och gav honom efternamnet Palmer efter en skolkamrat.


Harry Palmer hade samma farliga jobb som Bond, fast gjorde ingen hemlighet av sitt förakt för auktoriteter, hade tydlig Cockney-dialekt, och lagade sin egen omelett i kontrast till Bonds Château Lafite Rothschild-beställningar. Harry gillade Palmers svarta och beska humor och arrogans.

Produktionen var enklare och mindre kostsam och Harry säkerställde kvaliteten genom att ta med sig de tyngsta namnen från Bond-produktionen.


Däribland John Barry. Han och hans grupp John Barry Seven hade blivit odödligförklarade med temat till Bond, och satte ribban högt till "Ipcress file".

Temat är ett härligt stycke agentmusik, hårt och farligt. Döm själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar