torsdag 7 april 2011

Meanwhile, back in the States: GravehoppingÄr du som jag så kanske du finner nåt bra i att göra små besök på kyrkogårdar ibland. Jag hör ju hur.... udda.... det där lät, men jag kan tycka att det finns nåt vackert i kyrkogårdar förutom att det finns ett historiskt värde. Lägg sedan till att namnet på graven är någon du har en relation med så blir så klart värdet ännu större.

Svep manteln runt axlarna och vässa tänderna så går vi in på första gravplatsen. Den ligger i New Orleans distrikt Metaire och är helt fantastisk! Titta bara!Liknande bilder kan man ta hur många som helst. Otroligt. En skatt.
En grav har ett namn som känns igen - Louis Prima.


Louis, som ju inte bara var "King Louie" i originalupplagan av Djungelboken 1967, gjorde ju snabba nummer som "Bouna Sera", och hur koolt är det att använda en del av texten till hans hit "Just a gigolo" på sin gravsten: "When the end comes I´ll know, they say `just a gigolo` - life goes on without me."Gissar att det blir för grafiskt att lägga till refrängen efter det.......:-)Där fanns också den kända bordellmamman Josie Arlington som förtjänar en egen berättelse. Scenen skall föreställa henne själv vid sin fars dörr.


Vi åker in i stan och går på Cemetary no.2. Den är äldre och mer sliten men fantastisk ändå.
Här finns "Voodoo-drottningen" Marie Laveau´s grav. Hon hade hög kännedom på den tiden och jag tror hon är omsjungen flertalet gånger fast hon för lokalbefolkningen inte var trollsk utan snarare imponerande smart och hade pondus. Vissa tror att man skall lämna tingeltangel och rita tre kryss som på bilden under för att visa sin respekt och få tur enligt Voodoo.
Givetvis skrock.Där finns även Nicolas Cage blivande grav och kanske det enda stycket land som skattemyndigheten inte beslogtog...Och till sist graven där kyrkogårdsscenen i "Easy Rider" från -69 spelades in.Det var här Peter Fonda klättrade upp och det kan ha varit då handen försvann. Sedan dess utdelas inga tillstånd att filma här. Kolla klippet vid 2:10.En bild på Elvis grav på Graceland i Memphis ger inlägget lite höjd.


Vidare till Nashville och gravarna i Hendersonville. Här ser det annorlunda ut. Inte mycket höjer sig över marken och man får en känsla av enkelhet. Vi gick runt en bra stund innan vi hittade Johnny och June.


Paret Cash behöver inga kommentarer. Vid sidan om dem vilar hela(?) Carter-familjen (June´s sida).
"I walk the line" står det på huvudstenen.I närheten finns Joe Maphis sten. Joe var ju grym gitarrist och kompade de flesta från Wanda Jackson till att inkludera ett mentorskap för Collins Kids och gitarrdynamon Larry Collins (som också spelade på en dubbelhalsad Mosrite.


Här är Joe tillsammans med sin då unge protogé Larry Collins.Merle Kilgore som bland annat gjorde "Wolverton Mountain" (eller "Sorglösa bergen" på svenska) och skrev "Ring of Fire" tilsammans med June Carter åt Johnny Cash.
Vi tar oss ut på motorvägen mot Kentucky och Bowling Green där den enda Corvette-fabriken ligger.
Här finns ett muséum, eller kanske en kyrka, tillägnad Corvetten. Mer om det senare.
Lämpligt nog hittar vi gravarna som tillhör två idoler här - Zora Arkus Duntov och hans Elfi.Zora (och Elfi) som vi ju har behandlat här på K-Retro tidigare var ju ofta omnämd som Corvettens Gudfader och Gudmor. De vilar i början av muséet. Jag tyckte om det. Vet inte vad du tycker. Men de är förenade på en plats tillägnad deras livsverk.
Till sist stannar vi till i Hendersonville och tittar in på Jack Daniels-destilleriet (mer om det senare). Jack Daniels dog av att han blev förbannad och sparkade till sitt kassaskåp och fick kallbrand av det.
Han var en "Ladys man" och ville att det alltid skulle stå två stolar vid hans grav så att tjejerna kunde sitta där och tänka på honom. Underbart!


I övrigt är gravplatsen blygsam. "Johnny Reb" kan ses på någon sten.Det var det.

Frid över deras minne.

2 kommentarer:

 1. Kanon Peter, du lämnar inget åt slumpen. Intressant läsning, och kyrkogårdar fascinerar!
  Gillade skarpt Zora och Elfis namngraverade "kors"! :)

  Keep up!

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket Joachim! Ja, Zora och Elfi är idoler och när jag tittar på bilderna så är de ovanligt få och dåliga så jag var nog hyfsat i affekt när jag var där :-P
  Gillar du kyrkogårdar så kan jag inte nog plugga för det som finns i New Orleans. Fantastiskt!
  Ha det bäst!

  SvaraRadera