tisdag 2 augusti 2011

Meanwhile, back in the States: NHRA Motorsports Museum, Pomona, CANågra år efter kriget hade Hot Rod-crazen kommit igång i Kalifornien och kidsen dog som flugor på landsvägarna i sina jalopys. Två unga poliser ville göra nåt åt det och övertygade kommunen i Pomona att asfaltera en bana, en dragstrip,  på parkeringsplatsen utanför mässcentret Fairplex.
Wally Parks, som ju hade startat både tidningen "Hot Rod" och "National Hot Rod Association" några år tidigare delade ambitionen att göra dragracing mer etablerad och framförallt säker. Han ville stötta poliserna och lade det första NHRA-organiserade racet just på Pomona 1953.

Idag är banan etablerad och här hålls sedan -61 Winternationals som en av de största tävlingarna. Sedan -98 har NHRA haft sitt Motorsports Museum på platsen och om du har ett intresse för dragracing och dess historia så är detta en kyrka. Du kan andäktigt gå mellan bilar som drivits av de största namnen och lokala galningar, njuta av bildmaterial från förr och kanske njuta av någon specialutställning.

Här kommer några bilder som kanske kan ge en känsla av vad som kan ses. Under tiden kan du påminna dig om att Ronny and the Daytonas sjöng om platsen i "Little GTO" 1964:

"Gonna save all my money and buy a GTO
Get a helmet and a roll bar and I'll be ready to go
Take it out to Pomona and let 'em know , yeah, yeah
That I'm the coolest thing around
Little buddy, gonna shut you down
When I turn it on, wind it up, blow it out - GTO!"

Yup - helig mark.


Vic Edelbrocks verktygslåda......
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar