onsdag 10 augusti 2011

Monsterlåt: Louie Louie


I februari 1964 fick JFK:s bror Robert Kennedy, som då var justitsieminister, ett brev som krävde åtgärd. Visserligen hade han fullt upp med rasmotsättningar i södern och lagstiftning men nu blev han tvungen att reagera. En upprörd förälder var anarkin på spåren. En låt som hade hörts spelas i vulgära studentfester hade utan tvekan ett obscent innehåll. Varför skulle den annars vara så populär bland skrikande, spritfyllda ungdomar?


Robert lämnade över ärendet till FBI som genast skickade ut en kontorist att köpa skivan. Han kom hem med "Louie Louie" med The Kingsmen.
I två år försökte man förstå vari snusket låg genon att spela skivan om och om igen och intervjua ungdomar. Rapporten var kort och klar: skivan var "intelligensbefriad på alla hastigheter".
1983 har en radiostation i Kalifornien en "Maximum Louie Louie"-helg och spelar 800(!) versioner av låten under 63 timmar. Låten har gått in i musikhistorien.


Om vi börjar från början så var det en kille som heter Richard Berry som skrev Louie Louie. Richard hade en fot inne i musikbranschen och sjöng bland annat åt The Robins/The Coasters ibland. 1954 formade han sitt eget band, The Pharaohs, och 1955 skrev han en B-sida som en jamaikansk ballad. Denna calypso-sång var baserad på René Touzets "El loco cha cha"och inspirerad av Chuck Berrys "Havana Moon".
1957 blev den inspelad och tärningen var kastad.....Richard hade ingen hit med låten och släppte rättigheterna snart nog.

Strax norr om Richards jaktmarker i Kalifornien, i Seattle-trakten hade man dock hört honom. Det sägs att kanske tre grupper där spelade in "Louie Louie" på kort tid, men det hetaste bandet skulle göra en tolkning av låten som skulle leva vidare delvis."Let´s give it to them right now!" improviserar sångaren "Rockin´Robin" Roberts i mitten, du kanske känner igen det från Kingsmens inspelning - mer om det snart.
Det sägs att Roberts hittade Berrys skiva i en realåda och blev så förtjust i calypso-låten att den fick bli ett av hans grupps livenummer, fast då i lite rockigare utförande.


Roberts bodde i Tacoma utanför Seattle och hans band hette The Wailers, som senare har kallats för det första garagerockbandet. Det fanns åtminstone tre som blev starkt inspirerade av Wailers: The Ventures, The Sonics och Jimi Hendrix, som brukade hänga där de spelade. Sonics (du måste bara läsa om dem här) skulle bli ett av banden som gjorde en version baserad på Wailers "Louie Louie" (och gjorde även Richard Berrys "Have love will travel") från -61.

Meeeen så färdades låten en aning söderut till Portland, Oregon och ett litet band som kämpade för att få spelningar köpte Wailers skiva. The Kingsmen hade hört talas om ett gig på ett kryssningsfartyg som skulle ge mer pengar än de traggliga skoldanserna. Man bestände sig för att göra en demo och besökte den lokale inspelningsstudion.


Kvällen innan hade man på ett gig gjort en 90-minuters version av Wailers "Louie Louie" så det fick bli B-sidan till "Peter Gunn Rock" och en trött studiokille gav klarsignal. Det blev en stökig inspelning med sluddrig sång och total miss mitt i låten där man börjar om. Bandet tyckte det lät för jäkligt men studiokillen ville ändå ha 50 (36? 10?) dollar vilket gjorde grabbarna förbaskade. Hutlöst!

Och så här illa lät det......Inte mer än en vecka senare spelade ett annat Portland-band in låten i samma studio. Paul Revere and the Raiders var kända för att showa mycket på scen; kläder, danssteg, sätta eld på varandras hår.....
Anyway, Raiders hade framgångar men "Louie Louie" blev inte förknippad med dem även om deras inspelning kan sägas vara nära kärnan.Nej, det var Kingsmen som skulle bli gruppen "som gjorde ´Louie Louie" 1963. Efter att man lyckats få den spelad en hel massa i Boston(!) började hitten bli ett faktum, men vid det laget hade redan Kingsmens sångare Jack Ely hoppat av bandet för att plugga färdigt på universitet.
Kingsmen mimade till låten på spelningar och för att göra saker ännu mer komplicerade startade Ely ett eget band, Jack Ely and the Kingsmen, som bara förvillade fansen och gav jurister jobb.

Men kanske var låtens största promotor just Robert Kennedy som lät FBI undersöka låten.
Inget var väl mer revolterande än en slarvigt inspelad låt som kanske var olaglig, och kidsen köpte skivor och dansade natten lång.
Och till sist: rätt sätt att skriva "Louie Louie" är UTAN komma. En så rätt låt måste få färdas vidare genom tiden med rätt namn.

Och nu: me gotta go!

1 kommentar: