måndag 12 juli 2010

GoldieNär Goldie blev 19 i dådens år 1964 tröttnade hon på att gå i college. Det hon hade älskat sedan hon var tre år var att dansa, så hon startade helt enkelt en dansskola och jobbade som instruktör där. Eftersom hon redan hade spelat Shakespeare och hade erfarenhet som dansare på scen fyllde hon ut tiden med olika dansjobb.Några år senare, 1967, hade hon fått rollen som dum blondin i den kortlivade "Good morning world". Under samma år hade producenten George Schlatter (känd som "CFG", som stod för "Crazy Fucking George") börjat dra ihop bemanningen till en ny humorserie.
George hade producerat shower för Dinah Shore, Judy Garland och Victor Borge och hade dessutom producerat en scenshow med två komiker som kallade sig Rowan and Martin. Dessa skulle bilda fundamentet till showen.Det var inte ovanligt att man under 60-talet protesterade i ett så kallat "sit in", att man hade undervisning i en "teach in" eller bara hade det trevligt i "be in" eller "love in", så det kändes bara rätt för en humorserie med namnet "Laugh in".Goldie var i den gruppen danstjejer som valdes. Hon fick tidigt några repliker som hon totalt snurrade och fnittrade bort. Goldie trodde att det var slutet på hennes skådespelande, men George sade "Fortsätt göra precis som du gör nu", och i och med det blev hon en av de viktiga byggstenarna och fick sitt genombrott.Goldies jobb blev att spela den dumma blondinen och att göra introduktioner till sketcherna. Det skedde genom att hon dansade i bikini med en massa klotter över hela kroppen, klotter som innehöll ordlekar och slagord med de olika sketchernas teman.
Jag blev faktiskt sugen på en Goldie-Barbie när jag såg att det finns sådana!


Hursomhelst, detta segmentet kallades "A Mod Mod World".Och hon hade ett segment som hette "Goldie explains it all"Alla kändisar var där och alla hade lika roligtSerien började med ett avsnitt i september 1967 som blev en hit, så i januari -68 ersatte man den populära serien "Mannen från U.N.C.L.E" med Laugh In och lät den löpa vidare


En sak som gjorde Laugh In känt var att man jobbade mycket med att skapa begrepp och slogans. "Sock it to me" var en, som alltid slutade med att Judy Carne fick vatten eller nåt annat slängt på sig. Efter en tid blev det en sport för författarna att få henne att säga det, som i repliken "It may be rice wine to you but it will always be sake to me!". Dessutom använde Nixon det i sin kampanj. Det sägs till och med att det var denna slogan som gjorde honom till president."Here comes da judge" var en annan som Pontiac kapitaliserade på med en specialmodell av GTO:n, "The Judge". Uttrycket kom ur Sammy Davis Jr. som var en återkommande gäst. Reklamen föreslog "Nu kan du köpa domaren".Goldie lämnade Laugh In för att börja sin filmkarriär 1971 efter tre säsonger. Laugh In fortsatte, fortfarande framgångsrikt, till 1973.I Sverige gjordes en adaption av serien. Den hette "Partaj" och Margareta Sjödin spelade Goldies dumma blondin som ständigt fick en spann vatten på sig med repliken "Har jag gjort bort mig igen?". Men det är en annan historia, se Farbror Sid.Goldie är för alltid "The It Girl", hon hade just "det".Goldie sa för länge sedan: "Men are much simpler mechanisms than women. Nothing changes them, even when they have a midlife crisis, they do it in a mindless way . . . that's why I think we should let men go off and have affairs and drive fast cars and dream of being virile--and we should run the world."Jag är en fan. Sock it to me!

2 kommentarer:

  1. Bra inlägg...hon är söt rolig och sexig.

    SvaraRadera
  2. Tack Peter för ett mycket bra inlägg om min gamla kärlek i slutet av -70 och början av 80-talet! :)
    Bra jobbat!

    SvaraRadera