måndag 11 april 2011

Tura Satana


Chicago 1947. En 9-årig flicka med japansk härkomst tränar Karate. Hon drivs av ilska. Snart är det dags för hennes Aikido-lektion. Hon vet vad hon vill. Ung som hon är skall hon se till att den som jävlas med henne skall få på fan. Hon har nyligen varit offer för en gruppvåldtäkt och förmodligen gick inte rättegången helt rätt till för alla fem blev frikända.
Skulle de komma undan? Glöm det! För var tanke på allt som hänt lägger hon in mer krut i slaget.
Hon vet deras namn. Hon lovar sig själv att de skall få ångra vad de gjort.

Hämnd är en rätt bäst severad kall. Det skulle Tura se till. Och det gjorde hon.

Det var ingen dans på rosor för Tura. Tura hette Yamaguchi i efternamn och var född på Hokkaido i Japan 1938. När hennes föräldrar som var en japansk far och en indiansk mor flyttade till USA var kriget snart igång. Samma dag som Pearl Harbour bombades ville det amerikanska folket inte längre ha japaner springade lösa och FBI samlade ihop tusentals amerikaner med japansk härkomst.


Man inrättade också (koncentrations-) läger med taggtråd och beväpnade vakter dit man föste in familjerna. Inte ovanligt med 20 familjer i en barack så att få egentid kunde man glömma.


Lägret Tura satt i hette Manzanar och höll som mest 10.000 "gäster". Manzanar var ett av 10 läger i staterna som fungerade som fängelseläger. Till det kom ett 20-tal läger av olika diciplingrad inklusive dito för tyska och italienska amerikaner. Nej, lätt var det inte att hamna där.


När hennes familj till sist släpptes ut blev de fördelade Chicago som nytt hem. Om man var en Afro-amerikan så hade man det inte lätt, men som japan var man "ännu mindre värd". Tura blev mobbad och slagen av negressgäng som inte ville ha "hennes sort" i sitt bostadsområde. Detta pågick en tid men när Tura utmärkte sig på gymnastiken och blev attackerad för det så rann det över. Hon lär ha sagt att om de inte slutade så skulle hon "riva dem ett nytt rövhål"!
Det var precis vad som hände. Tura upptäckte att våld inte bara var bra för att hämnas utan kunde lösa problem med.


Nu blev hon ledare för ett tjejgäng där alla hade MC-jackor och var hårda som flinta.

Som 13-åring hade hon inlett en romans och gift sig med en 17-åring från Missisippi vid namn John Satana. Det varade inte ett år så hon gav sig iväg till Kalifornien för att söka lyckan och eftersom hennes kropp var väl utvecklad var det ingen som tvekade att ge henne jobb som dansös. När hon fick mer pengar för att ta av sig kläderna så blev hennes show mer exotisk, dock var hon noga med att inte gå med på ren porr.


Harold Lloyd som du säkert har sett som stumfilmsstjärna, höll på en del med fotografering och med ett fejkat ID-kort trodde han att Tura var myndig och tog en del avklädda bilder av henne.


Harold var den som tyckte till om att hon skulle börja inom filmen. De närmaste åren skulle hon dock bli en framgångsrik exotisk dansös och tjäna så mycket som $1500 per vecka. När hon till slut blev gravid som 19-åring fortsatte hon att jobba i 8 månader för att inte förlora pengar.

Det var i början av 60-talet det började hända saker som skådespelarska. Efter ett framträdande i TV-serien "Burkes Law" fick hon en chans att spela dansös i "Who´s been sleeping in my bed" med Dean Martin från 1963.


Det i sin tur gjorde att hon fick en ny chans. "Irma La Douce", en film om glädjeflickor i Paris med Shirley McLaine och Jack Lemmon, kom också ut 1963 och Tura fick spela en av "köpeflickorna". Nu hade hon fått ett fotfäste i filmen.
1965 släpptes dock det som hon är mest känd för, nämligen filmen "Faster Pussycat! Kill! Kill!" Regissören Russ Meyer var redan känd för att 1959 göra det man brukar kalla för den första erotiska filmen och i FPKK samlade han ihop ett tufft gäng bombnedslag med Tura Satana i spetsen.


Filmens tema var "The violence of women" och passade tuffa hårda Tura som ett ben i en läderbralla.  Filmen är fantastisk i sin undergrundkänsla gjord innan censurlagarna (Hays code) blev bortplockade  1968.


Och som trivia kan jag berätta att det sitter en FPKK-affisch i mitt garage trots att jag inte äger någon Porsche (fast jag växte upp i baksätet på en 356a).


Bara filmens intro är värd ett pris. Jag får rysningar när speakern säger "...or a dancer in a GoGo club!" och musiken sedan drar igång! Kanon!Nå, 1965 gjorde Russ Meyer tre filmer(!) med "Faster Pussycat! Kill! Kill!" sist i raden efter "Mudhoney"


....och "MotorPsycho", alla tre våldsrullar och med musik av Igo Kantor, Bert Shefter och Paul Sawtell. Dessa tre herrar skulle bli välrenommerade inom film och popmusik med för många titlar att ta upp.


Tura hade mycket att säga till om när det gällde hennes karaktär, Varla, och även i övrigt. I en scen i FPKK skall Tura/Varla ta livet av en kille genom att pressa honom emot väggen med Porschen. Tura ville att hjulen skulle spinna för att få mer dynamik i scenen, men Russ var tveksam. Det var hans Porsche och han ville inte slita däcken eller motorn och växellådan onormalt.
Tura erbjöd sig att sätta upp bilen på block och gräva hål under bakhjulen för att avlasta den och så fick det bli.
Russ Meyer har senare sagt att hon tillförde mycket till filmen och att han ångrade att han inte använde henne igen.


Många av filmens bästa repliker är Turas, som när mackkillen står och berättar för Varla hur gärna han vill se Amerika medan hans ögon är låsta på hennes byst. 
Varla svarar: "Well you won´t find it down there, Columbus!"
Härligt!


Sedan följde en rad filmer med samma kultstatus idag. Ted V. Mikels var och är en producent av filmer som kanske sällan blivit kassasuccéer men som idag ses av jublande entusiaster.


"The Astro Zombies" var en av hans skräckisar där hon spelar en tuff tjej med pistol.

Tura fick spela en av de tre vapenstinna tjejerna i "The Doll Squad" 1973 som man nog kan säga banade väg för "Charlies Angels".
Efter den filmen blev Tura skjuten av ett ex och tillbringade en tid på sjukhus. Därefter följde att hon började jobba på sjukhus i ett antal år varpå hon jobbade för polisen fram till 1981 då hon både gifte sig med en pensionerad polis och fick sin rygg bruten i en trafikolycka. Nästan 20 operationer följde.

I modern tid har hon blivit hyllad som den kultdrottning hon har rätt att kalla sig. Framträdanden och intervjuer visar på en Tura som blev stolt över vad hon åstadkom.


Ett minne hon haft av sin galna tid i showbiz är ringen hon fick av Elvis Presley när han friade. Elvis fick nobben (för mesig?) fast Tura behöll ringen.

Tura gick bort i februari i år, sörjd av sina två döttrar Kalani och Jade.

Det var en fight hon förlorade.


1 kommentar: