söndag 25 oktober 2009
Philips - Vad har dom gjort för dig?
Karl Marx hade inte mycket att göra med Philips, utom att han ju faktiskt var kusin till Gerard Philips som grundade företaget 1891. Måste ha varit jobbiga släktmiddagar.
Har företaget påverkat ditt liv? Läs innan du svarar...
Ett drygt decennium efter att Edison hade fått fart på glödlampan såg man en affärsmöjlighet i att börja tillverka sådana i Holland. Strax efter hade Edison, Tesla och Marconi jobbat fram en avart till glödlampan som på svenska kom att kallas radiorör och använt den till att skapa ännu en världsvändande uppfinning - radion.
Radiorör verkade bli nåt för framtiden så Philips började tillverka sådana också.
Tiden gick och elektriciteten gick mer och mer från att vara en lyxartikel till gemene mans artikel kanske främst genom att industrialiseringen krävde mer ström.
Så 1927 var Philips den största tillverkaren av radiorör med 10.000 anställda, så då var det dags att börja sälja radioapparater och introducerade den första. Det blev en stor succé och ett år efteråt var man störst i Europa på radioapparater.
2 år senare lanserade man ett nytt varumärke - Philishave - som än idag finns att köpa. Philips blir först med en roterande kniv. Jag har haft tre stycken.
Snart nog är depressionen importerad från Amerika och man är tvungen att 1933 skära ner arbetsstyrkan från 28.000 till 16.000. Tuffa år följde och i grannlandet Tyskland har en man vid namn Adolf hittat lösningen på den ekonomiska krisen - krig.
1940 får man reda på att tyskarna skall invadera Holland och man bestämmer sig för att leda företaget från Amerika. Två år senare inleder de allierade "Operation Ostron (Oyster)" och bombar fabriken som visserligen räddat många judar men också försåg Vermacht med den teknologi de behövde för kriget med nästan 100 plan.
Men man gav sig inte. Under 50-talet tyckte man att även människor utan el skulle ha en radio och investerade i att utveckla en gammal idé - Sterlingmotorn.
Den levererade 200W och utvecklingen fortsatte men den kommerciella succén uteblev. Man utvecklade dock en "omvänd" teknologi som man kallade för "Cryocooler" som används idag för att nå riktigt låga temperaturer typ -200 grader. Flytande syre kommer nog till dig genom Philips-teknologi (om man nu köper sånt).
1950 bildades Philips Records som 1958 i Sverige tog över Sonora. Senare skulle det byta namn till Phonogram och ännu senare gå ihop med Polydor och bli PolyGram, som i sin tur köpte Decca, Island och Motown. Först i slutet av 90-talet sålde Philips ut till Seagram, så nu är det en del av Universal Music. Jag har köpt massor musik som kommit ut genom Philips.
1963 introducerade man ett nytt sätt att sprida musik - Kompaktkassetten. Samtidigt lanserade man en bärbar inspelningsbar bandspelare, Carrycordern. -64 lanserades den i USA, massproduktionen började, och 1968 fanns det 85 tillverkare som tillsammans sålt 2,4 miljoner spelare. September -66 introducerades de första färdiginspelade kassetterna med ett urval av 49 album.
Jag har slitit ner massor av kassetter genom åren.
1972 lanserar Philips den första hemmavideobandspelaren. Stor och klumpig, med analog klocka och 30-minutersband var den utsatt för konkurrens med en gång. En grupp tillverkare lanserade ett system som hette VHS, och i och med detta slipade Philips sin teknologi med 2000-systemet 1979, då man kunde få in totalt 8 timmar på en vändbar kassett. Vi hade 2000-systemet hemma 1979. När hyrfilmerna kom var det nästan omöjligt att hitta sånt till 2000. Med tiden bytte vi till VHS och jag har haft 100-tals filmer på kassett. Ett fenomen startat av Philips.
Nu jobbade Philips tidigt med utvecklingen av en laserskiva, men man dröjde på lanseringen för att inte kannibalisera på videobandet, men 1982 lanserade man CDn tillsammans med Sony som också jobbat med samma tema en tid. 1981 tillverkades den första skivan precis som musikkassetten i Hannover. Den första skivan som gjordes var ABBAs "The Visitor" medan den första som gavs ut var Billy Joels "52nd Street".
Jag har köpt en hel del CD i livet. Jag tyckte att ljudet var lite "mekaniskt" i början men den känslan försvann och nu är CD det jag lyssnar på mest, fastän jag fortfarande köper en del vax.
DVDn hade Philips utvecklat ett format för tillsammans med Sony, men efter påtryckningar från bland annat IBM bestämde man sig för att inte upprepa det kostsamma formatkriget för videosystem så man formade en "neutral" arbetsgrupp för att ta fram det slutgiltiga formatet, men även här har alltså Philips varit en hörnsten.
Fast mest är Philips gamla radioapparater och koola bärbara skivspelare, som är för många för att gå igenom här. När jag skriver detta så har jag en 42" Philips med 1080rader framför mig. Den var inte dyr heller. Och idag är dom 123.400 anställda.
Är du en Philips-diggare?
Intressant, gillade de runda skivspelarna. Har aldrig haft en sådan troligen inget som man direkt snubblar över idag!
SvaraRaderaJa, verkligen intressant. Och jag fick svåra nostalgi-flashbacks till 70- och 80-talen av kasettfodralet. Åhhh, blandband!
SvaraRaderaJag började med en Philips rullbandare som yngre grabb 1965, efter det var Philips ganska ute under 70-80-talen för mig, TV har man köpt Philips men inget mer. Nu för tiden ser jag Philips som ett bra nostagimärke. Och mer och mer blir jag en Philipsmänniska...
SvaraRaderaBra inlägg!
Hm. Näe. Någon stor direkt Philipskonsument har jag aldrig varit. Men pengarna har väl uppenbarligen ändå landat i deras fickor, via patent och avtal... :-D
SvaraRaderaen annan edison-koppling skrev jag om här
SvaraRaderahttp://svammelsurium.blogg.se/2009/june/stortyskar-pa-parisbesok-1930.html
Ja, det måste ju vara ett av de allra mest vanliga märkena. Sedan har det väl alltid varit en spridning inom märket, från väldigt billiga och plastiga produkter upp till top of the line. Dessutom hade de väl alltid många, många olika modeller att välja på. Prismässigt har de väl om inte varit billigast så i alla fall haft produkter bland de billigaste. Man får se det som en möjlighet för många att över huvudtaget komma över en bandspelare eller stereo eller vad det nu var. Hållbarhetsmässigt bra men prestandamässigt inte alls lika bra. Det är min erfarenhet.
SvaraRaderaInförandet av kassettbandspelarna var en katastrof för ljudkvalitén, hifivärldens största skamgrepp efter avvecklingen av rörförstärkarna.
Videobandspelarna ja. :) De första hade upp till en timmes speltid. Jag kommer ihåg att bilden var bra brusig och ibland hoppig hur man än försökte. Efter några år hade man lyckats sänka hastigheten och man kunde spela VCR-band på upp till... två timmar? Eller var det tre?
Till VCR-bandarna fanns det också kamera att köpa till, men bara i svartvit.
Tack för ett jätteintressant inlägg!