söndag 5 juli 2009

Sportvagnsträff på Ring Knutstorp är krut på hjul!


Har man en bilåkanerv och vet vad begrepp som "plattan i mattan", "foten i förgasaren" och "attackåka" innebär, kan detta evenemang vara rätt.
Om man dessförutom kan se skönhet i metall böjd för att klyva vind och fostra galningar är det ännu mer på sin plats.
Över 350 bilar deltog denna helgen. Inte Le Mans Classic, men kanske bland det häftigaste man kan delta i åt detta hållet i vårt motorvägsfyllda land.


Från förkrigsbilar och midgetracers genom GT-vagnar och gamla formelbilar till CanAm-maskiner. Alla smakinriktningar får sitt. Små 800-kubikare sprutar veteranavgaser och 7-liters V8or pumpar luft som aldrig förr. Och allt är lika vackert.
Här en Riley med rak sexa på kanske 120 hkr och en BMW M1 med en NASCAR-motor i som tjöt fram.

Denna McLaren med insprutad Chevy Bigblock dönade runt banan och fick full respekt innan föraren trots 12 tum breda slicks bak spann loss i en kurva, släppte gasen i panik och fick ett kast som försämrade bilens estetiska styrkor radikalt. Föraren ägde inte bilen heller. Tragiskt...


Jaggan såg ut som en Cunningham-bil eller kanske en Lister, men var en ombyggd E-type från Louisiana. Effyh:en med JAP-motor knattrade fram. Jag vill ha en sån i vardagsrummet...


Arbarthen med Fiat chassie var en av kanske ett dussin bilar i världen och utmanade större bilar precis som Honda 800 coupén från Danmark.
Alla på plats för bilhistoriker att njuta över.

2 kommentarer: