lördag 14 november 2009

Har du hört nyheterna?! Good Rockin´tonight!


Edward R. Murrow var nyhetskille. Han började jobba på CBS redan 1935, och fick i uppdrag att starta nyhetsrapportering som tidigare inte hade funnits inom CBS. 1938 gör han första liverapporteringen från Anschluss (när Hitler gick in i Österike) och rapporterade normalt från England under krigsåren. Ed hade två styrkor: hans väldigt tydliga, starka, bestämda och välartikulerade röst (tänk James Earl Jones aka Darth Vader) och hans sätt att mynta vad man skulle börja kalla "Catch frases". När han rapporterade från London myntade han "This.....is London", med en stark betoning på "this", något som blivit upplockat av andra genom åren (ja...som CNN som dessutom bad James Earl göra det).


Ett antal catch frases senare är han nyhetsuppläsare i staterna och han har tagit med sig en som verkar funka bra. Var nyhetsuppläsning började han med "This.... is CBS! Have you heard? There's good news tonight!"

En av de många som levde med denna slogan var Roy Brown. Han växte upp i New Orleans men flyttade under tonåren ut till Californien och blev proffsboxare där. Han tjänade visserligen pengar på det men 1945 ställde han upp på en sångtävling och vann, så han flyttade till Texas där han fick jobb som sångare på en klubb. Där började han få fart på låtskrivandet och "Good Rockin´tonight" föddes där. Låten innehöll textraden "Well I heard the news, there's good rocking tonight!" direkt från radionyheterna som han lyssnade på när han skrev sin musik. Hans band, som verkligen var en "crowd pleaser", hette "the Mighty Men" och du hör referenser till dem i låten:"Tonight I know I´m a mighty, mighty man".Han tröttnade snabbt på kopojkarna och drog hem till N.O.LA för att fortsätta sin sångkarriär och spela in låten på Matassas J&M Studios. På The Dew Drop Inn framförde han 1947 låten för en mindre imponerad Wynonie Harris. Han fick epitetet "Mr Blues" redan 1935 och skulle med tiden ge ut en del låtar med ordet "rock" i titeln. Trots att Wynonie tyckte låten var trist fick i alla fall Roy lov att spela in den och den gavs ut 1947 bara för att ges ut på nytt av just Wynonie året efter. Den blev listetta den gången.Nånstans här känns det som om vi skall ta en snabb sväng om ett annat fenomen för att få en bättre bild. Alan Freed var en kille som var intresserad av musik tidigt. Under skolåren hade han ett band som hette "Sultans of Swing" (precis som Dire Straits första hit lustigt nog) så när han ett gäng år senare blir introducerad till radiobranschen kändes det helt rätt.


Han jobbade med att spela klassisk musik på WJW i Cleveland när han fick ett erbjudande att vara programledare för en radioshow som bara skulle spela rythm and blues skivor. 11 juli 1951 drog han igång "The Moondog House".
Han kallade sig själv för the Moondog, något som plockades upp av Wolfman Jack 10 år senare. "Moondog" tog han av en annan artist och blev stämd för brott mot copyrightreglerna 1952 men hann etablera sig. Han spelade en dag en låt från 20-talet som hette "My Man Rocks Me (With One Steady Roll)" med Trixie Smith och sa med ett yyylande "Tonight we´re rockin´and a rollin´!!"
Rock ´n Roll var ett nytt begrepp på musik som hade funnits länge. Fast för killar med näsa för affärer såg man en möjlighet att tjäna pengar.

Sam Philips var en sån kille. Han hade jobbat som DJ på Muscle Shoals radio station men tog steget ut 1950 och startade eget: The Memphis Recording Service. 1951 spelade han in en hyllning till den nya Oldsmobilen; "Rocket 88" med Jackie Brenston and his Delta Cats. På sax fanns den då okände Ike Turner. Detta skulle senare Sam kalla för "den första rocklåten" men då gavs den ut på Chess. Kolla in klippet - det sägs att detta var första inspelningen med "fuzz" på gitarren, något som kom av att det hade regnat in i skuffen på bilen på åkturen nerför Highway 61, och i den skuffen låg rörförstärkaren. Lyssna:Låten blev en hit och pengarna använde han för att starta "Sun Studios". Nu skulle han verkligen vara en del av "Rock ´n Roll". Och bara två år efter han startat företaget klev 1954 in en ung man som ville göra en gratulationsskiva till sin mor. Receptionisten ville kategorisera honom och skrev på en lapp "Sjunger ballader bra". Trots detta blev han kontaktad av Sam i sin jakt på "det nya soundet". Sam ville fortfarande göra bra rock ´n roll och satte ihop ett band. När den unge mannen under en paus började "foolin around" med bandet till tonerna av "Blue moon of Kentucky" bad Sam dem börja om och spelade in alltihop. Skivan blev en hit och ett landmärke och sångaren, Elvis Presley, ombads göra om konststycket. Låten som valdes var Roy Browns "Good Rockin´tonight".Och på den vägen är det. Låten var en del av att skapa rocken.
Eller om nu rocken fanns redan innan och låten bara....fanns.
Roy Brown fick ingen större kommerciell framgång även om han jobbade med Fats producent en tid. Wynonie hade sina största hits innan 50-talets utgång och dog i cancer 1969. Alan Freed åkte dit för att ta mutor i Payola-skandalen, blev avstängd och söp ihjäl sig 1965.
Sam Philips sålde så småningom studion, investerade pengarna i Holiday Inn-hotellkedjan och blev rik. 2003 hade myndigheterna bestämt sig för att göra Sun Studios ett "National Historic Landmark". Sam slutade andas dagen innan.
Elvis blev en ikon för rocken och lever ännu hävdar vissa......

Låten gör det och är kanske ett bevis på "Rock ´n roll will never die"
Halleluja!

5 kommentarer:

 1. Puuuh! En god stunds musikhistoria.
  Lite har jag hört här och var om
  "Good Rockin' Tonight", men det här var första gången jag fick hela storyn serverad på ett ställe. Tack för det!

  Jag såg en film som handlade om Alan Freed, som var ganska sevärd. Han hade rätt bra idéer men som sagt, Payolaskandalen satte stopp för det.

  SvaraRadera
 2. Tack själv. Får ta och kolla in den rullen. Gissar att den är rätt så mörk....?

  SvaraRadera
 3. En ypperlig sammalänkning och sammanfattning!

  SvaraRadera
 4. Och det finns en helfrän version till Lemmy & Johnny Ramone... :)
  http://www.youtube.com/watch?v=frEyMEVsjnQ

  SvaraRadera
 5. Mårten! Utan svammel läggs den till listan med en gång. Tack för tipset och kommentaren!

  SvaraRadera