söndag 27 september 2009

STP har du väl köpt nån gång?


Scientifically Treated Petroleum, eller som vi känner det, STP, kom till 1954 då tre vänner hade lyckats tillverka en tillsats som skulle förhindra motoroljan att tunnas ut vid höga varv. De tillverkade den i garaget, paketerade den på nätterna och sålde den ur bagageutrymmet på sina resor. 10 år senare såldes den på mer än 200.000 bensinstationer i USA.
1961 köptes dock företaget av Studebaker-Packard Corporation och man började använda STP som en förkortning för "Studebaker Tested Products" i sina annonser.

Snart nog fattade man att STP nog skulle bli starkare än moderbolaget och fortsatte att investera i STP som en enskild produkt och anställde Andy Granatelli. Han fanns alltid på de stora racen och delade ut mängder av dekaler med loggan på. STP var alltid starkt förknippad med racing, och namn som Mario Andretti och Richard Petty bar ovalen. 1961 köpte Andy in sig i Novi-teamet och fram till 1965 skrek kompressormatade STP-bilar fram på Indybanorna.
70-talet innebar mer tillväxt, men nya konsumentlagar tvingade dem att bevisa den utlovade verkan och i och med detta utgick böter/skadestånd på 500.000 1976 och ett nytt mål runt falsk marknadsföring ledde till en bot på 880.000$.

Jag har fått massor med dekaler under åren på race och motormässor. Först på senare år har jag dock sett koolhetsvärdet i dem.

7 kommentarer:

 1. Hahaha! Fan vad skönt att "Baretta" kommer insladdande med en '65 Cadillac.
  Annars dundrade han väl runt i TV-serien i en risig 4-dörrars '66 Impala, om jag inte minns fel.
  Har faktiskt aldrig köpt STP, vad jag kan komma ihåg, men jag har haft ett och annat klistermärke.

  SvaraRadera
 2. STP, jo några burkar har det blivit... Minns en av de första Amazonerna, kass oljepump och ingen lust att skifta den. Körde i så mycket StP att oljetrycket nästan bottnade mätaren när motorn var kall, fast när den blev varm fick jag vara nöjd om det fanns nått kvar...
  Det måste varit nyttigt för den motorn..
  /b

  SvaraRadera
 3. Nja märkets koolhet fattade jag tidigt, kanske mest för en snygg layout. Långt innan man ens började använda den i någon av mina bilar, det blev inte många burkar, kanske ett par. Mest för att det var Coolt att använda STP.

  SvaraRadera
 4. Robert Blake was hot men det hade jag faktiskt glömt jag är nog ingen äkta nostalgiker än - men man kan väl lära sig STP fick ja nästen lust att köpa i varje fall.

  SvaraRadera
 5. När jag var liten på sjuttiotalet så samlade jag klistermärken. Med pappa i branschen och brorsorna på väg in så var det självklart att ha STP-dekaler i samlingen. Tror att dom fortfarande finns kvar hos min lille systerson.

  SvaraRadera
 6. Häftigt, hade 2 stora märken på var sida(batteri o verktygskåpan)på min 1a(nya)
  moppe(Suzuki M12S -68),då va man ball(cool).
  Tack för en trevlig blogg,God Jul.

  SvaraRadera
 7. Bra STP:at! Hoppas du har cykeln kvar?
  Tusen tack själv och God Jul!

  SvaraRadera