söndag 15 augusti 2010

Innan "Dead mans curve" - "Don´t drag no more"


Nästa Monsterlåt i serien är inspelad av en riktig doldis, Susan Lynne. Om henne vet jag inget och hittar inte heller nåt om på nätet. Vet du något så berätta gärna.
Jag tror inte Susan gjorde så många spår. "Don´t drag no more" är baksidan på "In his car" och skulle tro att du får slanta upp runt 3-500 spänn om du vill ha singeln.

Låtens handling är satt i tiden till innan Jan and Dean´s "Dead mans curve" utspelar sig. Hon vet att det kommer att gå illa och försöker få honom att lägga (bil)nycklarna på hyllan.

"I begged him to not drag anymore
But he sped off in a roar
I knew he'd head off to dead man's curve
Just to prove he had the nerve..."

Låten är grymt producerad där tjejgruppsljudet möter surfrocksfalsetten som på en dragstrip i Shangri-La. Orgelsticket är helgrymt i sin diskant och kompgitarrerna gungar på i bästa garagestil. Man har verkligen lagt ner allt man har i denna låten.

Kanske har det att göra med kompositören. Artie Kornfeld, som var en av Brill Buildings byggstenar, var också en stor leverantör av låtar under 60-talet, och lustigt nog var han en av de som skrev "Dead mans curve". Kanske hade han en låt kvar att få ur sig efter att ha lärt sig mycket av Jan Berry och Brian Wilson.
Artie hade gjort 200 demos innan han träffade (Jan and Dean´s) Jan Berry vid en Alan Freed Show 1962.

"My collaboration with Jan Berry went as far as composing all but one song on the 'Little Old Lady from Pasadena' album as well as writing with Jan and Brian Wilson of The Beach Boys the major hit 'Dead Man's Curve'. Jan & Brian were musical geniuses and had the formula down for making hit records... I think it was rubbing off slightly on me!"


Well, med detta i bakhuvudet förstår man hur en låt som denna är så bra och kanske hade den Phil Spectors Wrecking Crew med på inspelningen? Man undrar hur det hade gått om någon mer känd artist hade stått för framträdandet.

Nå, Susan vet jag inget om som sagt, men Artie gick vidare och hade -66 klämt ur sig 75 låtar som gått upp på Billboard-listan och 150 album. 1969 var han en drivande kraft bakom att starta upp Woodstock-festivalen, och är väl för alltid en del av musikhistorien.

Men detta är 1964, kanske det bästa året i musikhistorien om du frågar mig.

Asfalten är solvarm, Jaggans sexa och Corvettens 327a skriker och TeenAngsten har aldrig varit större.

"...Baby, PLEASE....!"

4 kommentarer:

 1. En mycket bra låt som man dessvärre inte får lägga upp på YouTube. Har gjort en video med lite nostalgiska dragracingbilder men den blev blockerad av Warner Music.
  Om Susan Lynne vet jag däremot inte mer än du.

  SvaraRadera
 2. Har du singeln....? (jag har den inte...ÄN....så om du säger att du har den så får jag böja huvudet ännu längre ner i respekt (om möjligt).

  SvaraRadera
 3. Nej, har tyvärr inte singeln. Endast på en CD, men tack för den fina gesten ;)
  Annars har jag sålt av de flesta vinylerna. Börjar bli alltför dyrt att samla på dom.
  Har endast behållit några dyrgripar :)

  SvaraRadera
 4. Som vanligt bra inlägg.
  Har inte denna singel men Har 2 av leader of the pack istället konstigt va.

  SvaraRadera